FAQ

VEELGESTELDE VRAGEN

Veelgestelde vragen

De syndicus is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de mede-eigendom. Hij neemt dringende beslissingen, indien nodig en voert de beslissingen van de algemene vergadering uit. Naast de technische opvolging ven de gemeenschappelijke verzorgt hij ook de administratie en de boekhouding van de mede-eigendom.

Een vereniging van Mede-Eigendom ontstaat wanneer een onroerend goed (appartement, commerciële site,…) verdeeld wordt onder kavels die niet in het bezit zijn van één en dezelfde eigenaar. Binnen dat onroerend goed zijn er ook gemeenschappelijke delen. Wanneer je een pand koopt in zo’n onroerend goed, word je als dusdanig lid van de Vereniging van mede-eigenaars (VME).

Iedere eigenaar maakt deel uit van de algemene vergadering (AV), het belangrijkste orgaan van de mede-eigendom. Huurders maken er geen deel van uit. Tijdens deze vergadering worden alle belangrijke beslissingen genomen voor het gebouw. Welke weken moeten worden uitgevoerd? Elke eigenaar kan punten toevoegen aan de agenda. Die punten moeten gemeld worden aan de syndicus minstens 3 weken voor de vastgelegde periode van de Algemene Vergadering. Wanneer je niet aanwezig kan zijn kan je je laten vertegenwoordigen. Je mag kiezen aan wie je de volmacht geeft.

De basisakte beschrijft welke dele privatief zijn en welke gemeenschappelijk. Zij bepaalt het aandeel van de gemeenschappelijke delen van elke privatieve eenheid. Voorbeeld van gemeenschappelijke delen kunnen zijn: het dak en de buitenmuren, de lift, de hal,… Een privatief deel is  het appartement, een kelder, een winkel,…

Elk gebouw dat door Multisyn wordt beheerd heeft een “Eigenaarsnet”. Dat is een digitaal platform (website) waar elke eigenaar toegang heeft tot de belangrijke documenten van het gebouw: basisakte, contracten met leveranciers, offertes voor werken, verslagen van de AV, … Via een login heeft de eigenaar ook toegang tot zijn persoonlijke afrekening, provisies enz. Het eigenaarsnet is ook gelinkt me een applicatie op de smartphone Dobby. Ook hierop kunnen alle documenten geconsulteerd worden. De eigenaar kan ook via de app melding maken van incidenten in het gebouw.